Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Walters People : 'Waarom sterke netwerkvaardigheden cruciaal zijn voor interim medewerkers'

Als interim professional of uitzendkracht zijn sterke netwerkvaardigheden essentieel voor een succesvolle carrière. Als tijdelijke medewerker wissel je doorgaans vaker van job, waardoor je regelmatig op zoek bent naar nieuwe kansen.

Een solide netwerk van waardevolle contacten kan van onschatbare waarde zijn bij het vinden van nieuwe (tijdelijke) posities. Met onderstaande tips van staffing specialist Walters People bouw je in geen tijd een netwerk uit waar je op korte én lange termijn baat bij zult hebben.  

Diversifieer je contacten 

'Netwerken gaat verder dan het aangaan van zakelijke relaties; het omvat ook het actief onderhouden van deze connecties op de lange termijn. Richt je daarbij niet alleen op professionals binnen je eigen vakgebied. Een gevarieerd netwerk kan onverwachte kansen bieden en je horizon verbreden. Door voldoende tijd te investeren in het opbouwen en onderhouden van je netwerk, kun je snel achterhalen bij welke personen je terecht kunt met specifieke vragen of behoeften. 

Ken je collega’s 

Als je al enige tijd als interim professional hebt gewerkt, kom je automatisch in contact met diverse organisaties en sectoren. Neem de tijd om verbinding te maken met collega's en leidinggevenden, zelfs tijdens kortlopende opdrachten.

Deelname aan teamactiviteiten en informele gesprekken bij het koffieapparaat kunnen bijdragen aan het opbouwen van waardevolle relaties. Ook nadat een interim-opdracht is afgerond, is het belangrijk om contacten te onderhouden door af en toe te bellen, te mailen of af te spreken voor een informeel gesprek. 

Wees online zichtbaar 

Houd je LinkedIn-profiel altijd up-to-date en informeer je contacten regelmatig over je beschikbaarheid en nieuwe uitdagingen. Een effectieve netwerker deelt niet alleen informatie, maar beveelt ook de diensten van zijn connecties aan of introduceert hen bij andere relevante contacten binnen het netwerk. Naast LinkedIn kan ook actieve deelname aan relevante online fora en platforms in jouw vakgebied je zichtbaarheid vergroten en nieuwe connecties opleveren. 

Ga naar professionele events 

Als je niet gewend bent om naar evenementen te gaan, stel dan vooraf een duidelijk doel op. Bedenk met wie of welke organisatie je in contact wilt komen en bereid een sterke 'elevator pitch' voor om jezelf snel en efficiënt te introduceren.

Toon oprechte interesse in andere aanwezigen door gerichte vragen te stellen en deel je eigen inzichten waar mogelijk. Wees zelfverzekerd en geloofwaardig, maar vermijd arrogantie. Als je een interessant persoon ontmoet, vraag dan gerust om een visitekaartje en stuur naderhand een LinkedIn-verzoek waarin je verwijst naar jullie ontmoeting. 

Onthoud dat een sterk netwerk niet alleen draait om wat je eruit kunt halen, maar ook om wat je kunt bijdragen aan anderen. Door een meerwaarde te vormen voor je connecties en oprecht geïnteresseerd te zijn in hun succes, bouw je duurzame relaties op die op de lange termijn vruchten zullen afwerpen.'

Deel dit artikel